Twilightkullen

Twilightkullen

Dags för Parning

ParningSkapad av Yamilé sön, oktober 11, 2009 15:41:38

Så blev det äntligen lördag den 5 september och efter att ha fått en väldigt trevlig frukost på spanjorsk vis framsatt av José var det äntligen dags att komma ut och möta alla hundarna i flocken och se hur pass det var mellan Jenna och Pegaso.

Kunde det gå vägen eller skulle Jenna tacka nej till vårt val av hane? Har ju hört att vissa tikar är lite motvilliga om inte hanen passar i smak och Jenna har visat tidigare att hon endast ställer upp om det är rätt dag och intressant hane.

Så efter lite spring i deras enorma inhängnad som nog var lika stor som åkrarna utanför vårt hem, släpptes Pegasos lös till Jenna.

Efter lite spring insåg de båda att det fanns intressantare ting att göra än att springa runt. Gissa om jag var glad att båda fattade intresse för varann och att Jenna var alldeles salig när hon såg honom smiley

Åter igen hade vi valt rätt hane till Jenna i precis hennes smak och våran... Nu var det bara att hoppas att efter några dagars parning att Jenna skulle vara dräktig när vi väl tog oss hem.

Telefonen ringde eller sms:ade sig varm ifrån vänner från Sverige till mig i Polen som undrade hur det gick med allt och det var helt underbart att ha dem att tala med och berätta om allt som skedde på plats. Tack alla för att ni fanns och finns där när ni behövs som mest!smiley

Mikael var också självklart salig att allt gått bra och att vi inte behövde åka hem för att kanske hanen inte varit allt det vi hoppats på. Men Pegas var mer än det vi hoppats på så det var riktigt kul att få uppleva detta.

Men tro dock ej att allt vi gjorde under veckan var att befinna oss med Jenna hos Winter Meody för parning. Jag var på 2 utställningar under denna tid. Ena för att se hur det var på utställning i Polen och få bekanta mig med huskyägare på plats och lära mig mer om rasen av bland annat José.

Riktigt kul och jag stortrivdes med att ha deras ena tik Nikita nära mig medans José visade en väns hund. Men bäst var nog att få åka till Warzsawa dit Rosie var anmäld för att ställas i championklass. Så många huskysar av alla de sorter och så himla kul att uppleva.

Rosie ställdes av José som erbjudit sig när de anmält henne till utställningen och jag njöt av att se honom med henne i ringen och lära mig några små tricks av en handler.

Efter Warzsawa åkte vi alla hem till några av deras vänner på kenneln Zaltana Siberians. Passade på vägen på att ta lite bilder...

Husen runt om Polen tycktes näst intill alla vara av cement och var riktigt fina. Det som fanns mycket också var alla skyltar med reklam av både det ena och det andra.

I alla fall, gällande Winter Melodys vänner vi besökte i Warzsawa så var de helt underbara människor och sagolikt ställe de bodde på. Kändes som om man kommit upp sig i världen smiley Så glad att få ha mött dessa människor och gjort mig en god bekanskap med.

Efter Warzsawa var det dags för att återvända till Parkowa och packa för hemresa följande dag. Nöjd med att allt gått bra under veckans gång, både med parningar och utställning och chansen att ha skaffat mig nya vänner.

Samtidigt enormt glad att återvända hem efter en hel vecka av att ha saknat min familj och hundarna. Så på lördagen tog jag en sista chans att umgås med Winter Melodys alla hundar och ta farväl med lite mys...

På söndagen lämnades jag av vid hamnen av Ewa och José och på måndag morgon möttes jag i Ystad av min lillebror Rudi och sambon Cecilia. Vilka underbara änglar som tog sig mödan att hämta mig och tjejerna ca 3 timmar ifrån Varberg vid 06.00 på morgonen. Men hur underbart var det inte att mötas av 2 helt sagolika personer som var redo att höra om min resa med hundarna...

Tack Rudi och Cissi för att ni hämtade upp mig och för er underbara sällskap..!smiley

Att välja hane och resa till Polen

ParningSkapad av Yamilé sön, oktober 11, 2009 13:18:44

Jakten för att försöka finna rätt hane till Jenna var inte lätt. Vi ville ha något alldeles extra och helst med lite nya blodlinjer. I detta avlånga land är det tyvärr svårt att finna en hane som inte har samma blodslinjer som ens egna tikar eller något "nytt" som kanske andra inte redan använt några gånger.

Det finns fina hanar i Sverige, men med anledning av att vi ville ha just den här upplevelsen att få något kanske inte andra hade, ja då fick vi jaga hane utomlands. Lustigt nog verkade nästan alla vi knöt bra band med vilja låna sina hanar till Jennas kommande kull. Väldigt överraskande, men oerhört roligt.

Så slutligen ramlade vi in hos en kennel i Spaninen/Polen vars hundar helt fascinerade oss och det var bara ett måste att ställa frågan, kunde vi få chansen till att låna en av hanarna? Och vilken?

Efter några mail och genomgående av hundar i stamtavla, sjukdomar i släkten, rabiesvaccination m.m. var slutligen allt spikat inför parningen. Nu gällde det efter påskrivna avtal med hanhundsägarna att Jenna behagade komma i löp till sommaren.

Efter mer än 6 månaders lång kontakt med Winter Melody, som äger hunden såg vi fram emot sommaren, löpet och resan till Polen där de befann sig med hanen. Men Jenna verkade inte vilja komma i löp och vi började oroa oss för att det kanske inte stod rätt till med henne trots att vi kollat henne hos veterinären att hon var i kondition för kommande parning.

Så när vi slutligen gett upp hoppet så vips så var löpet igång, 2 månader senare än var det skulle vara. Så i och med det var det dags att boka resa till Polen, räkna dagarna så man inte missade höglöpet och slutligen ge sig av.

Då det var ekonomiskt omöjligt för oss att åka hela familjen fick det bli att Mikael stannade hemma och tog hand om barn och hundar och allt annat i hemmet medans jag begav mig iväg på min resa med Jenna och Rosie.

(Rosie skulle också paras i Polen, men med annan hane. Nu i efterhand har vi fått reda på att hon har gått tom.)

Över till resan...

Jag avskyr att åka fartyg någonstanns. Anledningen är att jag blir sjösjuk och kan inte avnjuta något resa på vatten. Trots det tvingade jag mig upp på fartyget till Polen efter att ha sagt hejdå till familjen vid hamnen i Ystad, fredagen den 4 september 2009.

Här kommer några bilder från båten...

Bäst att hålla koll vart livbåten hänger ifall det skulle gå helt åt skogen...

Kändes väldigt nervöst att lämna familjen bakom mig och vara påväg till nytt äventyr på egen hand...

Skönt var att jag inte var helt ensam på färden utan hade god sällskap. Jenna verkade trivas på fartyget. Resan tog runt 6 timmar och för att slippa bli för sjösjuk tog jag mig till vår hytt och kröp till kojs med sällskap av Jenna och Rosie som glatt la sig tillrätta och somnade lika snabbt som jag.

Väl framme i Polen väntade Ewa från Winter Melody på mig för att ta mig och hundarna hem till sig. I sällskapet hade hon en släkting som var oerhört trevlig. Resan till Parkowa blev oerhört lång. Det som skulle ha tagit dryga 3 timmar tog 5 timmar istället på grund av alla dåliga vägarna som finns i Polen.

På vägen stannade vi för mat på en Polsk restaurang och jag fick avnjuta god typisk Polsk middag. Riktigt gott! Undertiden tog Jenna och Rosie sig en sovstund.

Slutligen var vi framme hos Ewa och José någon gång efter midnatt. Jag blev visad till rummet jag skulle få sova i med mina båda hundar inför veckan som kom och det kändes skönt att få vara hos gästvänliga människor. Efter att ha tackat för en sen kopp té bar det av till sängs för att följande dag få träffa alla deras hundar och se om Jenna var intresserad av Pegaso och han av henne.

Jenna och Rosie var snabba att lägga sig till rätta i rummet och somnade nog denna dag lika snabbt som jag...